map

Monday, 26 May 2014

26 April - 19 May, Lodges Ekologika, avagy a Portibi farm konyhája, Nyugat-Jáva, Indonézia

A téma igencsak aktuális (mindig aktuális...); a Portibi farmon, ahol három hétig lakunk és oly sokszor belakunk, a főzés és evés körül kering még a Nap is. Összedobunk hát itt egy listát, kedvcsinálót, étvágycsinálót az út eddigi kedvenceiből, kezdve a Portibivel. Néhol csak felsorolva, hol-mit ettünk, néhol recept-szerű útmutató is adva. Grammokat, decilitereket és hasonló adatokat ne várjatok, ha valamihez kedvetek szottyan, csak a józan ész (?) és kísérletező kedv szükségeltetik… A hozzávalókat pedig Budapesten pl az Ázsia boltból (Fővám téri vásárcsarnok mellett) javasoljuk beszerezni. Az összetevők, ha vannak, mennyiség szerinti sorrendben szerepelnek (amiből a legtöbb van az ételben, az van legelöl). Mindenesetben friss alapanyagokra gondolunk alább, kivéve ha nem.

Az alábbi ételek a Portibi indonéz - európai - amerikai fúziós konyhájából (alábbi képen látható) valók, ahol a menüt a Jakartában élő, külföldi vendégekre alakították ki. Ezért nem feltétlenül mind ‘autentikusak’, de mindenképpen ötletesek és ízletesek.

 

DSC 2789

 

Töltött tofu: Tofu hasábok (kb 1x3x3 cm) bő olajban (leginkább kókuszolaj, esetleg napraforgó) félig kisütve, hosszában bevágva, betöltve, újrasütve. Töltelék: apróra vágott, összepárolt zöldbab, répa, csíra, fokhagyma (egész gerezdek), petrezselyem, só.

 

DSC 2907

DSC 2908

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tempe marinálva: kevés langyos vízben hagymával, fokhagymával egy óráig áztatva, majd víz leöntve, hűtőbe vele. Vékony szeletekben ropogósra sütve. Hozzá mártogatós: kókusztejes-bazsalikomos vagy kapros / kókusztej, metélőhagyma, só, bors, paradicsom, koriander / paradicsomszósz.

Tofu, tempe apró kockákban, egész mogyoróval ropogósra sütve, majd sűrű édes szójaszósszal leöntve.

Tofu, tempe sűrű palacsintatésztába mártva, bő olajban kisütve.

Ubi (édeskrumpli) chips / sinkong (kasszava) hasábok: előbbi nyersen, apró hasábokban, utóbbi előfőzve, nagy darabokban. Mindkettő bő olajban félig sütve, összerázva petrezselyem, só, bors keverékkel, ropogósra készre sütve egész fokhagymagerezdekkel. Alábbi képeken Jaumil, a séf singkongot hámoz, ill Évi ubi chipset süt.

 

DSC 3066

DSC 2820

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubi, sinkong, talas püré kókusztejjel, bazsalikommal keverve; maradék kisütve vaslapon, kevés oliva olajon / vajon mini-lepényként, henger v. háromszögalapú hasábformában. Alább talas (taro), ubi (édeskrumpli) és sinkong (kasszava) a fotón.

 

DSC 2815

 

Sinkong levél blansírozva, só, bors, fokhagyma, hagyma.

Padlizsán hosszában kettévágva (ha kisebb), vagy ujjnyi vastag karikákra, megvajazva, só, bors, vaslapon grillezve oliva olajon, vajon.

Bubur kacang hijau: apró bab (mungó) beáztatva, majd megfőzve: fahéj, pandanlevél, só, gyömbér. Cukor (pálmacukor), kókusztej, amikor megfőtt. Kiváló reggeli! Keverd rizzsel / fekete rizzsel.

Kukoricás rizs: kukorica elősütve, szemezve, fokhagyma, hagyma, petrezselyem, főtt rizzsel összekever.

Jocean lencse / bablevese sörrel: (maradék sült) padlizsán, fok-, lila és vöröshagyma, gomba, zöldbab, sok paradicsom (kb zöldség, aminek épp szezonja van), babérlevél, petrezselyem. Mindez rendesen odakapatva az edény aljára, majd nagyon sok sörrel felöntve. Amit persze Joecannak, a tulajnak le kell előre tesztelnie. Persze plusz víz. Jó sűrűre főzve.

DSC 3080

 

Palacsinta: sok tojásos, sűrű tészta, kb 8 cm átmérőjű, vastag kislegények. Vajjal edd vagy mogyorókrémmel. Esetleg + rizzsel, és akkor ez egy mini-martabak.

Kenyér: 100 g rozsliszt, 250 g sima búzaliszt, 7 dkg száraz élesztő, 8 dkg só (helyi, nagyszemű, kőmozsárban őrölt), víz kb 2 dl. Verziók: tésztába jó marék főtt rizs / pirított magok, zöldfűszer / maradék édeskrumplipüré, fokhagyma. Az alábbi két veknit mi készítettük. Kóstolhattak hozzá a vendégek a szintén általunk készített padlizsánkrémből is.

DSC 2911

 

Salátaöntetek sok gyümölccsel: guava, ananász, dragonfruit; avokádó. Saláta-alap: mustárlevelek (2 féle), rukkola (mini és nagy), római saláta, helyi spenótlevél. Kiegészítésként öntettőtől függően jöhet paradicsom, benkuang, cékla, avokádó.

 

DSC 3058DSC 2994

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 2901

DSC 3109

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sambal: chili (zöld és / vagy piros), lilahagyma, lime, kevés borecet, só, kiegészítve paradicsommal. Mindez kőmozsárban összedolgozva, majd mehet a forró serpenyőbe rövid időre. 

DSC 2859

 

Atti kedvenc sambalja: sok hosszú, piros chili, lilahagyma, paradicsom, fokhagyma, koriander / bazsalikom.

DSC 2881

 

Rizs: keverve, harmadrész vörös, többi fehér. A rizsfőzőbe dobj néhány szál citromfüvet (alább Évi kezében) csöppet összezúzva.

 

DSC 2871

 

Pisang goreng: liszt és víz, pici só. Érett banán kb 6 cm hosszú, vékony szeletekben ebbe a sűrű tésztába mártva, bő olajban kisütve.

Fahéjas ‘bundáskenyér': x db tojás, x dl tej, csipet fahéj, csipet só. Ebbe mártva, majd vajon megsütve a kenyérszeletek.

Ha kedvetek támadt kísérletezni, és kérdésetek van, lehet bátran írni, néhány nap (hét?) késéssel biztosan válaszolunk! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments :

Post a Comment