map

Friday, 7 November 2014

25 Sept - 05 Oct, Katikati, New Zealand

 

A nandi-i reptér (Fiji) 2-es kapujánál állunk, már mindenki más felszállt az Aucklandbe tartó gépre. Évi a check-in pult mellett állva beszél türelmesen a telefonba, egy új-zélandi bevándorlási hivatalnok a vonal másik végén. Nem, nincsenek barátaink Új-Zélandon. Csak az Északi Szigeten tervezünk tartózkodni. Hogy mi a célunk ezzel a látogatással? Nem, nincs jelentős mennyiségű készpénz most nálunk. Igen, van bankszámlája mindkettőnknek. Hogy mennyi a napi limitünk? Ja, hogy a teljes fedezet mennyi mögötte? És tudjuk-e ezt kivonattal bizonyítani? Ilyen kérdések és válaszok röpködnek, míg végül zöld jelzést kapunk, azzal a feltétellel hogy a reptéren majd személyes találkozó alkalmával prezentálunk egy bankszámlakivonatot. Aucklandbe érkezve már várnak minket (tényleg elég fejlettek lehetnek már az arcfelismerő rendszerek), és úgy másfél óra elteltével már kinn is vagyunk a reptérről, kissé leharcolva, de győztesen. A részletekkel nem untatnánk senkit, elég annyi, hogy további, úgy egyórás kikérdezősdi után sikerül meggyőzni a hivatalt, hogy kettőnk összegyűjtött pénze elég, hogy kihúzzuk két hónapig itt. Sőt átcsúszunk a Biosecurity-n is, miután Évi túracipőjét megtisztítják a potenciális veszélyforrást jelentő sártól (még rajta Indonézia pora), viszont Atti Ázsiában gyűjtött magkollekcióját ki sem szúrják a speciális átvilágítóban (többek közt vetőmagot sem lehet behozni az országba).

Egy aucklandi, belvárosi hostelben eltöltött éjszaka után a szabad délelőttünk vásárlással töltjük. Hideg van. szerencsére hamar rátalálunk egy túraboltra, ahol szezonvégi leárusított gyapjúzoknit, kesztyűt, sapkát és miegyebet szerzünk. Kétség nem fér hozzá, hogy szükségünk van minderre a trópusi klíma után. Kora délután már úton is vagyunk Katikati felé, délre utazunk Jo és Rex farmjára.

 

DSC 6230

 

DSC 6243

 

A kert

Az első "igazi" permakultúra-elveket követő kisgazdáknál 10 napot töltünk. Rex és Jo, a brit-új-zélandi páros négy éve kezdte nulláról a kertjét építeni. A konvencionális gazdálkodás által tönkretett, végletekig kihasznált, kopár földet masszívan komposztozva és mulcsozva ma már igen szép (és jóízű) eredményeket érnek el. A szinte állandó szél miatt mindent ennek figyelembevételével kellett tervezni, szél-árnyékolókat ültetni és építeni. Többszáz fát telepítettek, a legelőt helyi fajokkal újra-erdősítve, továbbá van egy szépen növekvő citrus-liget, feijoa és más gyümölcsök is. Az emelt ágyásokban káposztafélék, tök, hagyma, krumpli, zeller, salátafélék és fűszernövények, a melegházban már paprika és paradicsom is van.

 

Építünk roppant precíz és tudományos komposzthalmokat.

 

IMG 1427

 

DSC 6227

 

IMG 1433

 

Ágyásokat készítünk elő, mulcsozunk és ültetünk, gazolunk (hiába, úgy tűnik, ezt a menő permakultúra-művelők sem ússzák meg), kerítést bontunk, hogy a cuki malacoknak nagyobb játszótere legyen, kaszálunk ( birkák csak a szomszédban működnek). A leghidegebb és nyirkosabb reggeleken a melegházban locsolgatunk, gazolunk.


DSC 6254

 

DSC 6252

 

DSC 6251

 

DSC 6248

 

IMG 1415

 

DSC 6233

 

 Még egy Sepp Holzer-inspirálta új ágyást (Hugelkultur) is emelünk egy norvég és egy amerikai wwooferrel együtt dolgozva. A domb aljába rakott fahalom lassan, évek alatt bomlik le, folyamatosan tápanyagot szolgáltatva a növényeknek.

 

IMG 1421

 

IMG 1426

 

IMG 1439

 

IMG 1443

 

IMG 1444

 

IMG 1445

 

IMG 1452

 

IMG 1453

 

 

Fenntartható praktikák, önellátási kísérletek

Új-Zélandon úgy gyűjtik az esővizet, ahogy nálunk mindenki kutat ás. Ezen a vidéken a csapadék elegendő az egész éves vízellátás fedezésére egy ekkora háztartásban (fürdés, locsolás, főzés). A városi vízhálózatokon kívül eső helyek jellemzően hatalmas víztartályokba folyatják a fémtetőkön összegyűlt vizet. Sokan, mint házigazdáink is és így mi is, szűretlenül isszák. Gyors, víztakarékos zuhanyozásokkal, mosogatással és a komposztvécé gyakori használatával spórolnak az időnként csökkenő vízkészlettel.

A kinti komposztvécé használatát gyorsan megszokjuk, de a kényelem kedvéért bent azért megmaradt a vízöblítéses angol verzió is. Egy év alatt bomlik le minden biztonságosan a komposzthalomban, amit aztán a fák alá terítenek, így a körforgás teljes marad.

Rexnek van egy nyugdíjas korú traktora, de a munkák nagy részét enélkül, kézi erővel végzi. A a fűnyírás helyett amíg lehet, kaszál: ez kíméletesebb az élővilággal, nem zajos, és a zsebet sem terheli (ellentétben a háttal).

A két malac által pottyantott végtermékek segítségével készül a komposzt, ehhez jön a konyhai hulladék, aminek menyisége nem elhanyagolható, hiszen a konyha vegetáriánus (bár a malacok boldogan felfalják a banán- és narancshéjat is). A lekaszált fű, a fanyesedék, a fatüzelésű kályhából kikerülő hamu is újabb rétegekként a komposztban végzi, sőt a kiszedett gaz is komposztálásra kerül.

 

Teljen a bendő rendben

A legtöbb étel Jo-ék kertjéből kerül az asztalra, itt a klímának köszönhetően télen is van friss saláta, spenótfélék. A kertben bőven található, narancs-szerű tangeloból minden nap eszünk és iszunk. Sütőtökből pedig terem annyi, hogy többször is kóstolhatunk a betárazott készletből. A konyhai alapanyag másik része a helyi "bio-zöldségestől" érkezik.

Egészségtudatos házigazdáinknál minden magot, hüvelyest beáztatnak felhasználás előtt a fitinsav káros hatásainak semlegesítésére. Így kerül minden este előkészítésre a másnapi, magokkal kevert müzli-reggeli is, amihez friss gyümölcs és házi joghurt társul. Ebédre, vacsorára sűrű  krémleveseket főz Jo, gazdag saláták készülnek ehető virágokkal megszórva. A kertben nem, de a  környéken bőven terem avokádó, mellé kovászos teljes kiőrlésű búza kenyér sül és házi savanyúkáposzta dukál. Remek a hajdina egytál édeskrumplival (meg nem mondanánk, hogy hajdinából készült), Jo különleges krumplisalátája és hummusza is. A nyers karfiol curry (Curry Cauliflower Salad) lesz Évi kedvence, a nyers desszertek Attié (a The Real Cheezecake-et, az All American Apple Pie-t és a csokitortát próbáljátok ki, mind egyszerű és egyszerűen kiváló). Alább Jo letölthető receptkollekciói, in English:

Fő-tt-ételek Nyers desszertek Nyers levesek Nyersételek

 

Könyvtár 

A masszív könyvtárból naponta szedünk elő érdekes darabokat, lássatok alább egy ajánlót:

 

Paul Pitchford: Healing with Whole Foods

Susanna Lyle: Discovering Vegetables,Herbs &Spices

David Berceli: The Revolutionary Trauma Release Process

Patrick Whitefield: How to Make a Forest Garden

Masanobu  Fukuoka: The One Straw Revolution

Ronald D. Siegel: The Mindfulness Solution

Tara Bennett-Goleman: Emotional Alchemy

Dan Millman: No Ordinary Moments

Dan Millman: Everyday Enlightenment

Eric Toensmeier: Perennial Vegetables

Martin Crawford: Creating a Forest Garden

Ken Fern: Plants for a Future

 

IMG 1255

IMG 1256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1259

IMG 1290

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1294

IMG 1291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1297

IMG 1298

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1300

IMG 1299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egész-ség

Jo-tól, aki az organikus kertészkedés mellett (ön)gyógyítási és spirituális utakkal is kísérletezik, kapunk

bemutatót az EFT-ből (ennek megalapozottságáról megoszlanak a vélemények),

az Open Focus nevű technikából (nehéz leírni, mi is ez, mindenesetre mi kipróbáltuk, ajánljuk, nagyon hasznosnak találtuk!),

valamint egy krónikus trauma/stresszlevezető gyakorlatból is (ez egy “tornagyakorlat”-sorozat, ami segít kirázni az emberből a stressz felgyülemlett fizikai gócait - jól használható, lesz hozzá egy leírás később).

 

Szabadnap

Az itt töltött 10 napba belefér egy hegyenalvós túra is, amihez vendéglátóink kinézik a legnapsütésesebb napokat, ellátnak bennünket étellel, hálózsákokkal, túratérképpel, sőt autóval hoznak-visznek a túra végpontjaitól. Kora délután, néhány órányi délelőtti kertelés után indulunk a hegyre. Szó szerint árkon, bokron keresztül. Jópárszor kerül le, majd fel a cipő a lábunkra, hogy átkeljünk a kanyargó patakon. Madárcsicsergés, vízcsobogás és a zöldellő bokrok, fák illata kísér bennünket fel a hegyre, ahol egy remek turistaház vár bennünket éjszakára.

 

IMG 1242

 

A ‘Department of Conservation’ által üzemeltetett hegyi pecók népszerűek a kiwik körében. 5-15 dollárért - a ház felszereltségétől függően - vehető igénybe egy matrac az emeletes ágyakkal felszerelt szobákban. Konyha is akad mindenhol, néhol teljes felszereltséggel (edények, főzőlapok), van ahol csak munkapulttal, a többit hozza magával a vándor. Egy csapatnyi fiatal már elfoglalta az egyik szobát, a beléptünkre nem nagyon hatódnak meg, mi köszönünk rájuk. Itt tudatosítjuk csak igazán a kultúrsokkot: 8 hónapos, DK-Ázsia és Óceánia szigetein töltött időnk a barátságos, közlékeny, nyitott, mosolygós és közvetlen (tudunk még további pozitív jelzőket?) népekkel megváltoztatott minket és lefagyunk a fagyos kiwiktől. Jaj, szegény mi, senki sem szalad üdvözlésünkre, és kérdezgeti, honnan jöttünk, hová tartunk - pedig hogy untuk ezt már egy időben! :D

 

IMG 1247

 

IMG 1248

 

Másnap reggel megnézhetünk néhány vízesést útközben, majd egy hosszú, szeles irtáson átvágva csodaszép erdőben tesszük meg az utolsó órákat. Az utunk végén lévő kilátóhoz jön értünk Jo.

 

IMG 1251

 

IMG 1254

 

 

No comments :

Post a Comment