map

Monday, 29 December 2014

11 - 16 Nov 2014, Havelock North, NZ

Szalmabála-ház a dombtetőn, biodinamikus módszerek a kertben, Waldorf-közösség és kreatív gluténmentes konyha: jó helyre csöppentünk Oruawharo után. Ben és Lynda két kislányukkal laknak itt, a jómódú Havelocktól inkább messze, mint közel. Egy Ethel névre hallgató lakóbuszban alszunk, ami saját napelemes áramellátással bír, és egészen komfortos, bár kissé lestrapált.


DSC 6672


DSC 6670


DSC 6669


A barátságos hangulatú, Steiner-elveken épült szalmabálaházat már készen vásárolták, a napelem-teleppel visza is termelnek az elektromos hálózatba. Ben szülei, akik egy dombbal feljebb laknak, nincsenek a hálózatra kötve, kizárólag nap- és szélenergiát használnak.

Az alábbi házat, amely Ben irodájaként szolgál, már Lyndáék építették hozzánk hasonló vúferek segítségével. Szintén szalmabálából állnak a falak, a padló döngölt föld és bent helyet kapott egy nagy hatásfokú rocket stove is a hűvös éjszakák kivédésére.


DSC 6679


DSC 6677


A teleknek helyet adó, valaha csupasz hegyet ma fiatal gyümölcsfa-erdő borítja. Lyndáék körben futó teraszokat alakítottak ki a meredek domboldalon és többszáz fát ültettek az első két évben.

A ház körüli veteményesek is teraszosan helyezkednek el, ahol többek közt a már jól ismert fava-babot, paradicsomot, tököt, fokhagymát, egynyári és évelő salátaféléket, fűszernövényeket termelnek. Egy bringakerékkel felszerelt, jól gurítható csirketraktorban lakik a kis létszámú baromfinép, akik a tojásokat adják és dolgoznak a gazos területeken. A birtok további lakói: egy kecskepáros, öt birka, egy malac, két tehén, egy kasnyi méh, valamint a házba bejáratos macskák és egy apró kutyus. Minden lakó több feladatot lát el a háztartásban, többek közt: fűnyírás, komposztkészítés és tejtermelés, egérirtás és dorombolás, konyhamalacság és házőrzés, méztermelés és virágbeporzás.

Míg Lynda a helyi Waldorf-suliba és oviba hordja a gyerekeket, kertészkedik és (igen jól) főz, Ben egy táplákozás-tanácsadó vállakozást futtat, sokat utazva és előadásokat tartva. Eddigi vendéglátóinkhoz hasonlóan itt is igyekszenek minél több ennivalót maguk megtermelni, ehhez a Steiner-féle biodinamikus növénytermesztés egyes módszereit is használják, amelyek nekünk is újdonságként hatnak. A permakultúra biodiverzitásra törekvő, a természetes környezet saját helyreállító mechanizmusait támogató, a lehető legkevesebb beavatkozást preferáló elvei itt is használatban vannak. Emellett  biodinamikus preparátumokkal gazdagítják a talajt, a kerti munkákat a Hold állásának megfelelően időzítik, és egyéb varázslatokat is használnak, amiket itt azonban nem árulhatunk el (különben meg kellene hogy öljünk mindenkit, aki ezt elolvassa).

Szerencsére, vagy inkább Lynda odafigyelésének köszönhetően itt ismét elég változatos feladatokkal találkozunk. Sütőtököt ültetünk csinos kis halmokba, csirketraktort költöztetünk, ösvényt “építünk” a kikuyu elnyomására. Együtt komposztálunk a brazil származású kertésszel, aki heti néhány órában segít Lyndának. Évi még a paradicsomkarózás alternatív módszereit is ellesheti és kipróbálhatja: természetes anyagokból, három szintes építmény, hogy minden növekedési fázisban jól megtámogassuk a növénykéket.

 

DSC 6673

  

DSC 6675

 

DSC 6676

 

Napjaink didergős tea- és reggelikészítéssel indulnak Ethel hasában - a reggelek még mindig hűvösek, hiába van hivatalosan már nyár itt. Ebéd már a házban, általában az előző napi vacsora maradéka (mivel a háziasszony nincs mindig otthon, hogy főzzön). Az estebédet pedig közösen költjük el a családdal. Lynda szinte teljesen gluténmentes konyhát visz - saját döntés alapján, senki sem gluténérzékeny -, az ételei mégis igazán “teljes ételek" számunkra is. Olyan ételkölteményeket készit, hogy a fülünk is kettéáll tőle. A kedvenceink a hajdina- és rizsliszt keverékből készült palacsinta, a nyers karfioldara ’tabouleh’, a gombakarikán, tetején kéksajttal sült fasírt, aminek tésztája lencséből, dióból, reszelt répából és magkeverékből áll. A cékla és feta kockák együtt grillezve igazi téli csemege lehet nálunk is, ahogy a nyers reszelt répa saláta naranccsal, római köménnyel fűszerezve. Emellett a hűtő tele fermentált termékkel, a saját kefíren keresztül a savanyúkáposztáig, a fenséges kimchi-ről és a tejsavóval fermentált zöldségitalokról nem is beszélve.

 

IMG 1465

 

IMG 1466

 

A háztartás, kert és gyerekek mellett Lynda megtalálja az időt, hogy beindítsa fantáziáját és varrógépét. Az éves iskolai adománygyűjtő vásárra készül, ahol alap tétel a saját nevelésű palántája. Újrahasznált textilből varrt belebújós ingecskék és kötényszoknyák mellett színesíti standjának kínálatát az ‘eszköztartó öv’ (tool belt) négy zsebbel, használt farmeranyagból; gombolható 'fogmanó szütyő' 2x2 cm-es filcanyagból. Karácsonyra hangolódva rézdrótból hajlított csillagokra aranyszínű szalaggal rögzít vattát, emellett fenyő- és télapómintás textilből háromszögeket szab, melyek egy hozzájuk járó szalagra fűzhetők, majd függeszthetők fenyőfára vagy ahova szeretnénk.

Az öt igen tartalmas nap után, melybe még három remek kirándulás is belefért (alább), a vásáron búcsúzunk el, hogy folytassuk utunkat a nyugati partra.

Egy kevésbé szeles napot kihasználva elsétálunk a közeli vízeséshez.


DSC 6610

 

DSC 6618

 

Havelock közelében emelkedik a Te Mata csúcs, aminek környezete egy jól karbantartott parkra hasonlít, itt is teszünk egy fél napos kirádulást. A csúcsról belátni az egész Hawkes-öblöt.


DSC 6631

 

DSC 6625


A legjobb túránk mégis a közeli, úgy 20 km-re lévő Ocean Beach-re tett kiruccanás. Ugyan majd’ elfúj minket a szél - útközben a bringákról, a parton pedig ha kidugjuk orrunkat a sziklamenedékből - újra az óceánnál lenni, a végtelent szemlélni, a széles, homokos parton mezítláb járni és heverészni: ezt vártuk már jó ideje.  


DSC 6654

 

 

 

No comments :

Post a Comment